Spoštovani,

tudi letos bomo v šoli organizirali šahovski krožek.

V lanskem šolskem letu smo bili ponovno zelo uspešni na šahovskih tekmovanjih. Deklice do 9 let so postale ekipne državne prvakinje, deklice do 12 let so osvojile drugo mesto v državi, naša učenka je bila druga v državi do 8 let, naš učenec pa četrti v državi do 9 let v konkurenci kar 102 tekmovalcev. Deklice do 15 let so osvojile ekipno peto mesto, učenec devetega razreda, ki je sodeloval tudi pri vodenju šahovskega krožka, pa je osvojil posamično šesto mesto v najtežji konkurenci dečkov do 15 let.

Seveda je bil takšen rezultat možen predvsem zaradi odlične nadgradnje v Šahovskem društvu Kočevje, kjer deluje morda najuspešnejša mladinska šahovska šola v državi, pa vendar, naš krožek je štartna osnova za kasnejše napredovanje. Uspešne učence vsako leto usmerjamo v Šahovsko društvo Kočevje, seveda pa to ni pogoj za sodelovanje v krožku.

Začenjamo že s prvimi razredi, šahovski krožek pa bova vodila skupaj s Tinkaro Lavrič, učenko 9.a oddelka, sicer pa odlično šahistko, članico Šahovskega društva Kočevje.

H krožku se lahko vpišejo učenci, ki še ne znajo premikati figur, pa jih ta miselna igra zanima, kakor tudi tisti, ki krožek obiskujejo že več let in že znajo igrati šah, na terminih igranja šaha pa bodo dobrodošli tudi tisti, ki že trenirajo v šahovskem društvu in nastopajo na tekmovanjih.

Prijavnice boste predvidoma dobili v ponedeljek, 3. septembra, pri razrednikih (1.-4. razred), lahko pa se tudi oglasite pri Tomažu Cokanu (T3-5). Šahovski krožek bo potekal ob torkih, 6. in 7. šolsko uro (12.05-13.40), dogovorimo pa se lahko tudi še za kak drug dan v tednu, tako učenci, ki bodo obiskovali krožek ob torkih, kakor tudi tisti, ki se zaradi rednega pouka ali drugih dejavnosti razširjenega programa krožka ob torkih ne bodo mogli udeležiti. Čeprav je ciljna skupina prva triada, še posebej prvi razred, se krožka lahko udeležijo tudi starejši učenci.

Želel bi pa poudariti, da je šah tiha igra. V teoretičnem delu bodo lahko učenci sodelovali z dvigom rok, kakor je tudi sicer v navadi pri učnih urah, v terminih igranja pa mora biti v učilnici tišina. Čeprav so vsi učenci dobrodošli, prosim, da se tisti, ki niso sposobni eno uro igrati v tišini, h krožku raje ne prijavijo. Pred leti smo imeli kar nekaj težav z disciplino pri igranju šaha, lani pa se je stanje že bistveno izboljšalo, tako da letos kakšnih težav ne pričakujemo. Mirno igranje šaha je v korist vseh udeležencev, saj pri šahovski igri razvijajo tako miselne kakor tudi socialne spretnosti.

Že v jeseni bomo organizirali šolsko tekmovanje, večina udeležencev krožka se bo lahko udeležila medobčinskega tekmovanja v Kočevju, učenci, ki bodo dobro poznali šahovska pravila in šahovski bonton, bodo vabljeni tudi na regijsko tekmovanje, najuspešnejši pa bodo sodelovali na državnih tekmovanjih, ekipno in posamično. Seveda bodo za dobre dosežke tudi nagrajeni.

Upamo, da bo program šahovskega krožka za marsikoga dovolj zanimiv, da si bo izbral to zanimivo interesno dejavnost.

Program je v priponki, del gradiva pa je dostopen tudi na spletni strani.

Lep pozdrav, T. Cokan

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)