V šolskem letu 2018/19 je po nekaj letih premora zopet začel delovati turistični krožek, ki ga obiskujejo učenke in učenci osmih in devetih razredov. Pri turističnem krožku se učenke in učenci pod mentorstvom učiteljic Petre Debelak in Tinkare Hodnik pripravljajo na turistično tržnico, tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava, ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije. Tema letošnjega razpisa je Spominek mojega kraja. Učenke in učenci turističnega krožka tako z mentoricama že od septembra snujejo idejo turističnega spominka Kočevja in Kočevske, ki bi kar najbolje predstavljal bogato kulturno in naravno dediščino našega domačega kraja in okolice.
Kot turistični spominek smo oblikovali družabno igro z naslovom Igrivo po Kočevskem s Friderikom in Veroniko, ki je zasnovana v stilu popularne družabne igre Activity. Leseno podlago z vžganim vzorcem, figurice in škatlo je oblikovala učiteljica Marja Šolaja.
Igra je odličen pripomoček za spoznavanje naravne in kulturne dediščine Kočevja in okolice, njegove zgodovine in zanimivosti. Igra je namenjena tako turistom kot tudi domačinom, ki bodo – tako kot smo med oblikovanjem tudi mi – preko igre spoznavali in se spominjali Kočevske.
Med snovanjem družabne igre smo se seznanili s turistično podnudbo Kočevske, obiskali smo Turistično društvo Kočevje in Hostel Bearlog, brali knjige in brskali po internetu, se seznanili z možnostmi obdelovanja lesa in estetskimi vidiki oblikovanja, ki nam jih je predstavila učiteljica Brigita Tekavčič. Sodelujemo tudi s tiskarskim mojstrom Marjanom Artnakom.
V sklopu priprav na tekmovanje oblikujemo tudi turistično stojnico, na kateri bomo predstavili svoj spominek, pri čemer nam pomaga učitelj Robi Golja. Na tržnici bomo obiskovalce in žirijo postregli s slastnimi kočevskimi zvezdicami, ki nam jih bodo spekle šolske kuharice. Napisali smo tudi seminarsko nalogo, v kateri smo podrobneje opisali igro Igrivo po Kočevskem s Friderikom in Veroniko, postopek od snovanja ideje do končne podobe, sodelovanja in načrte. Naloga je priložena članku.
Za učenke in učence navijajte 5. marca 2019, ko bodo na turistični tržnici v Trebnjem predstavili naš spominek.
Tinkara Hodnik
(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)