V oddelkih razredne stopnje OŠ Ob Rinži smo v torek, 6. 10.,  v sklopu letošnjega kulturno-tematskega Ramorjevega leta sprejeli prav poseben obisk. Obiskala sta nas pilot Robert Latin in živi leksikon kočevske in druge zgodovine, Mihael Petrovič. Učenke in učenci so si lahko pred šolo ogledali čisto pravo športno letalo in prisluhnili zanimivostim o zgodovini letalstva na Kočevskem.

Pred šolo letalo pravzaprav ni pristalo, temveč ga je gospod Latin pripeljal na prikolici. Ogledali so si ga tudi učenke in učenci obeh podružnic.

Pred 85 leti je Kočevje dobilo svoj letalski klub, ki še vedno deluje. Mnogo prej pa je razprl svoja krila Hans Ramor, ki je živel med leti 1892 in 1968. Ramor je bil prvi kočevski graditelj letal in tudi prvi pilot. Posnel je najstarejši zračni posnetek mesta Kočevja, na katerem je še stal kočevski grad. Med pripovedovanjem g. Petroviča je kar nekaj učencev ugotovilo, da je bil Ramor zelo radoveden otrok. Že kot otrok je skušal poleteti z dežnikom, pri dvajsetih pa je v prostorih tedanje kočevske pivovarne že razstavil svoje prvo letalo brez motorja.

Latin je učencem na humoren način predstavil letalo, letalski klub, kako letalo leti in opisal pot, kako postati pilot. Pripravil pa je tudi presenečenje v obliki nagradne igre, pri kateri bo med pravilnimi odgovori izžreban po en učenec ali učenka iz vsakega oddelka razredne stopnje, ki bo prejel nagrado. Na predstavitvi sta bila prisotna tudi vodja vzletišča v Novih Lazih in Robertov oče Branko Latin in dolgoletni učitelj športa Branko Dekleva.

Tudi mi si želimo, da si bodo naši mladi upi drznili sanjati svoje sanje, kot si je drznil pionir letalstva na naših tleh, Hans Ivan Ramor.

Prav vsi učenci in učenke ter učitelji ter učiteljice se globoko zahvaljujemo za obisk ter zanimivo predstavitev letala in zgodovine letalstva na Kočevskem.

Avtor prispevka: Tilen Štirn

(Skupno 190 obiskov, današnjih obiskov 1)