Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Kljub temu, da smo vsi pričakovali umirjanje epidemije in zmanjševanje števila dnevno okuženih zaradi dveh tednov počitnic za osnovnošolce, temu še ni tako in zato se je vlada R Slovenije odločila, da od ponedeljka, 9.11.2020, vse osnovne šole za vse učence izvajajo izobraževanje na daljavo. Nihče od nas si tega ni želel, najraje bi videli, da bi vsi učenci lahko ponovno sedli v šolske klopi. Izobraževanje na daljavo pa bo potekalo toliko časa, dokler bo to potrebno.

Učenci predmetne stopnje so se že zadnji teden pred nastopom jesenskih počitnic spoznali z novo obliko dela na daljavo, s spletnimi učilnicami e asistenta in izvajanji učnih ur preko ZOOM-a v obliki videokonferenc.

Zdaj pa to čaka tudi učence od 1. do 5. razreda. Prepričani smo, da bo to zahtevno predvsem za učence od 1. do 3. razreda. Ti bodo, tako kot spomladi, ponovno potrebovali pomoč staršev ali starejših bratov in sester, razmere pa so trenutno še zahtevnejše, saj se gospodarstvo ni zaprlo in veliko staršev hodi vsak dan v službo. Zaradi takšnih razmer bomo vsi potrebovali še več potrpljenja in še več sodelovanja med učitelji, starši in učenci.

Prepričani smo, da se bodo učitelji potrudili po svojih najboljših močeh. Da bodo imeli učitelji  pri svojem delu čim več stika z učenci, smo se dogovorili, da se bodo pri vsakem predmetu vsaj enkrat tedensko odvijale videokonference, ko bodo omogočile vizualni stik z učiteljem in sošolci. Najavo videokonference bodo učenci zasledili v svoji spletni učilnici.

Pouk bo vsak dan potekal po veljavnem urniku in v dogovoru z učiteljem. Seveda bodo lahko učenci pri urah pouka, kjer bo objavljeno gradivo za samostojno predelavo učne snovi, le tega pregledali in se snov naučili tudi izven svojega urnika.

Preko spletnih učilnic bomo izvajali tudi vse ure razširjenega programa – učno pomoč, delo z nadarjenimi učenci, individualno in skupinsko učno pomoč, krožke… ter poskrbeli za izvajanje dodatne strokovne pomoči. Tudi pri teh urah se bodo učenci videli z učitelji preko videokonferenc.

Šola bo v času pouka na daljavo izvajala vse dejavnosti obveznega in razširjenega programa razen ekskurzij, plavalnih tečajev, šol v naravi in kolesarskega izpita.

Razumemo tudi, da je bil nov način dela (predvsem videokonference) za marsikaterega učenca izziv ter jim je ponudil možnost za neslane šale. Žal pa je to pri pouku nesprejemljivo,  zato vas v bodoče prosimo, da pri izobraževanju na daljavo upoštevate naslednje opozorilo. Za celoten pouk (bodisi preko spletnih učilnic bodisi preko videokonferenc) veljajo znana pravila šolskega reda. V spletnih učilnicah se obnašamo odgovorno (vsak dan sodelujemo pri pouku, gradivo predelamo sproti ter odgovarjamo na zastavljena vprašanja v danih rokih, še posebej pomembno pa je, da povezave do videokonferenc ne delimo z drugimi ljudmi). Prav tako ni dovoljeno, da se v videokonference prijavite pod tujim imenom, uporabite slike drugih oseb ali celo druge osebe povabite na učne ure. Vsa taka vedenja so skrajno nedopustna, zato bodo tudi ustrezno obravnavana.

Prepričani smo, da bo to šolsko leto zelo zahtevno leto. Zato si moramo vsi udeleženci v procesu izobraževanja prizadevati, da nadoknadimo zamujeno ter sedanjim generacijam šolajočih otrok ohranimo pričakovani standard znanja.

Vsem želimo vse dobro in ostanimo zdravi.

Kočevje, 6.11.2020
Vodstvo šole

(Skupno 318 obiskov, današnjih obiskov 1)