Na OŠ Ob Rinži Kočevje smo v letošnjem šolskem letu že drugič v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto organizirali akcijo Pešbus. S tem želimo čim več otrok spodbuditi k spremembi potovalnih navad, krepiti medvrstniške odnose, prispevati k zmanjšanju negativnih vplivov motoriziranega prometa v okolici šole in okoljskih obremenitev.

Tritedenska hoja s Pešbusom je v našem šolskem okolišu potekala od 12. do 30. septembra za učence od 2. do 6. razreda s treh smeri na treh progah. Prva proga se je začela pri igrišču Kobel, druga na parkirišču Tuš in tretja pred Lekarno Kočevje. Vsaka proga je bila označena s tablo postajališča in uro odhoda. Skupino prijavljenih učencev je spremljal prostovoljec ZŠAM in učiteljica. Sodelujoči učenec je ob prijavi prejel podrobnosti o progi, vozni red in zloženko, v kateri je dnevno zbiral žige. Ob petkih je za vseh pet prihodov v tednu prejel barvno nalepko. Z letošnjim Pešbusom je v šolo prihajalo petinštirideset učencev. S tem so, v primerjavi s prejšnjim šolskim letom, učenci in njihovi starši pokazali večji interes za sodelovanje v trajnostni akciji Pešbus. Kar lepo število učencev je bilo zelo vztrajnih in zavzetih, kar so dokazali s svojo hojo tudi v občasnih deževnih vremenskih razmerah.

Ob zaključku tritedenske aktivnosti smo v ponedeljek, 3. 10. 2022, v avli šole podelili nagrade s strani Občine Kočevje. Učenci so prejeli nagrade (zvonec, dežnik, odsevno zaščito za nahrbtnik) glede na pogostost dnevnih prihodov s Pešbusom.

Aktivna pot v šolo je naložba za prihodnost, pomembna za zdravje in dobro počutje otrok, razvoj samostojnosti in socialnih veščin, na kar imajo pomemben vpliv tudi starši. Naj aktivnosti v povezavi s trajnostno mobilnostjo preidejo v navado in vsakodnevno življenje vsakega posameznika.

Varno in srečno vsem udeležencem v prometu.

Melita Berlan in Vanja Grišin Šertelj

Fotografije

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)