19. 9. 2023 smo se z učenci devetih razredov odpravili na poučno geografsko ekskurzijo v Zgornje Posočje. Ekskurzije se je udeležilo 34 učencev.

Ekskurzijo je vodila Irma Lovšin, spremljevalca  pa sta bila razrednika Robert Golja in Tanja Klepec.

Peljali smo se čez Planinsko polje in predalpski del Posočja  ter se najprej ustavili v Idriji. Idrija je staro rudarsko mesto, kjer so konec 15. stoletja odkrili živo srebro. Tu smo si ogledali del opuščenega rudnika, Antonijev rov.

Poimenovan je  po sv. Antonu Padovanskemu, ki je veljal za jamskega zavetnika in zaščitnika pred nesrečami. Od leta 1994 je urejen za turistične oglede. Po kratkem predstavitvenem filmu smo se podali v rudnik. Vsak si je dal na glavo čelado, nato pa smo se v rudarskem pozdravu »Srečno«  podali v podzemni svet rudnika.

Po končanem ogledu smo se odpeljali v Tolminska korita. Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem.

Tolminska korita so najnižja  vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas je vodila skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Pot smo nadaljevali v smeri Kobarida, na Kolovrat, muzej na prostem.

Na izredno razglednem grebenu Kolovrata (1115 m), ki povezuje italijansko Benečijo z Dolino Soče, je med 1. svetovno vojno potekala tretja obrambna črta italijanske vojske. Opazovalna mesta, strelski jarki, mitralješki topniški položaji, in kaverne so posebej zanimivi zaradi različnih detajlov, kot je polžasto stopnišče v eni izmed kavern in deloma izvirne uporabe materialov iz časa vojne.     

Utrinki

Kočevje, 25. 9. 2023                                         
Vodja ekskurzije: Irma Lovšin

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)