NAJ SONČECE SIJE

AL DEŽEK ROSI,

PRVOŠOLČKU SE VEDNO

V ŠOLO MUDI.

V ponedeljek, 3. septembra 2018, smo polni pričakovanj in sveže poletne energije začeli novo šolsko leto. Zbrali smo se v OŠ Ob Rinži in v spremstvu ponosnih staršev prvikrat prestopili šolski prag.

Nagovorila sta nas gospa ravnateljica in gospod župan. Oba sta nam zaželela, da se na novi življenjski poti počutimo sprejeto, varno in lepo. Željam po uspešnem začetku ob vstopu v šolo so nam izrekali vsi, ki so nas ta dan prepoznali po rumenih ruticah, rdečih ličkih in zvedavih očeh. Prepričani smo, da se bodo vse lepe želje prvega šolskega dne izpolnile.

Glasbenik Sten Vilar nas je nasmejal s svojimi navihanimi zgodbicami in pesmicami. Pri petju in rajanju smo se mu razigrano pridružili. Marsikateri očka, mamica, babica in dedek si je naskrivaj obrisal solzo. Fotografiranju ni bilo konca. Prvi šolski dan je dan za spomine.

Za nas so vestno skrbele tudi gospe učiteljice in vzgojiteljice – urejene, dišeče, nasmejane, prijazne in razigrane. Šolarji si želimo in upamo, da take ostanejo čez celo šolsko leto. A naše učiteljice in vzgojiteljice vedo, da mora imeti otrok, ki prestopi šolski prag ne le novo šolsko torbico z izbranimi barvicami in lepimi copatki. Vsak prvošolček mora s seboj v šolo prinesti od doma oblikovane socialne veščine. Mora znati poskrbeti zase, se samostojno obleči, obuti, oditi na stranišče … Znati mora pospraviti za seboj, pozdraviti in navezovati prijateljske vezi s svojimi novimi sošolci. Učiteljice in vzgojiteljice si želijo, da bi bili letošnji prvošolci otroci z vestjo, kot pravi priznana antropologinja, gospa Vesna Godina. Le od doma primerno vzgojeni otroci in ozaveščeni starši, ki se zavedajo svoje odgovornosti, bomo skupaj v šoli ustvarili prostor, kjer se bomo lepo in ustvarjalno počutili vsi.

Po sprejemu smo si odšli ogledat skrbno pospravljene učilnice, kjer smo se pogovorili brez staršev in se posladkali s tortico in sokom. Ves dan je minil kot pisano zavit sladkorček.

Veselo smo zakorakali novim izzivom naproti!

 

V Kočevju, 3. 9. 2018                                     Prvošolčki in učiteljica Špelca Hribar

Nekaj utrinkov

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)