V petek, 16.11. 2018, je na naši šoli potekal EKODAN. Začel se je s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom za vse.

Učenci predmetne stopnje so se po prvi uri razkropili po različnih delavnicah. Šestošolci so odšli na ogled čebelnjaka in sadovnjaka v drevesnico na Marof, dekleta pa so spoznavala umetnost origamija in vezenja. Sedmošolci so imeli delavnico RTM Kočevska=Ogrlica kultur. Osmošolci so najprej poslušali gozdarja, ki jim je povedal nekaj o gozdu in njegovih prebivalcih, nato pa so izdelali nekaj gnezdilnic in netopirnic. Osmošolke so na gozdni učni poti izvajale različne meritve dolžine, mase in časa, nato pa barvale panjske končnice ali pa izdelovale praznične aranžmaje. Nekaj devetošolcev je odšlo v Šalko vas na rezbarsko delavnico, skupina fantov pa je skupaj z mesarjem izdelala pečenice. Le-te so kuharice spekle in učenci so jih v avli lahko poskusili. Dekleta so spoznala gozdno pedagogiko. Devetošolci so sodelovali tudi na angleški delavnici, kjer so se po angleško pogovarjali o zdravem življenjskem slogu, zdravi prehrani in rekreaciji. Izdelali so tudi plakate in nekatere izraze zapisali v več jezikih.

Skupina otrok je skupaj z mentorico prenovila stojnico iz avle.

Skozi cel dan je v avli potekala degustacija zdravih namazov in zelenjave, kjer so se razvrstili vsi učenci in bili zelo zadovoljni.

Nekateri učenci so se udeležili delavnic Društva Projekt Človek.

Okoli desetih je cela šola ob posnetku zapela pesem Čebelar.

Tudi učenci razredne stopnje so po zajtrku pouk nadaljevali malo drugače.

Prvošolčki so se pogovarjali o pomenu zajtrka, o kulturi uživanja hrane in lokalno pridelani hrani. Ustvarjali so na temo čebelice in se igrali na igrišču.

Tudi drugošolci so se veliko pogovarjali o zdravih živilih in spoznavali slabe strani uvoza živil iz daljnih krajev. Obiskali so čebelarja, ki jim je razkazal čebelnjak in predstavil svoje delo.

Četrtošolci so spoznavali prehransko piramido, razvrščali živila v ustrezne skupine, se pogovarjali o presežkih in ostankih hrane na eni strani in o lakoti na drugi strani sveta.

Petošolci so aktivno razmišljali o pomenu hrane za človeka, o primerni in neprimerni prehrani. Na embalažah živil so brali sestavo živil in iskali aditive.

Učenci iz Livolda, Kočevske Reke  in tretješolci na matični šoli so po zajtrku nadaljevali s poukom, saj so EKODAN izvedli že 27.9.2018, ko so kuhali slivovo marmelado.

Zapisala Lada Obranovič

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)