V sredo, 28. 11. 2018, je za učenke in učence od šestega do devetega razreda potekal Cankarjev projektni dan. Dan smo posvetili enemu največjih slovenskih besednih umetnikov, Ivanu Cankarju, saj letos mineva 100 let od njegove smrti.

Slovenci smo letos razglasili Cankarjevo leto, v sklopu katerega se je po vsej Sloveniji zvrstila kopica raznovrstnih kulturnih in umetniških dogodkov, razstav in srečanj. S projektnim dnem smo se Cankarju poklonili tudi na naši šoli.

Dan se je za učenke in učence začel s skupno uvodno uro v šolski avli, ki je bila zasnovana kot bralna uprizoritev pogovora med Cankarjem in eno njegovih ljubezni, Mileno. V vlogah Cankarja in Milene sta se preizkusili učiteljici slovenščine, ki sta preko sproščenega pogovora med likoma učence seznanili s Cankarjevim življenjem, delom, značilnostmi obdobja in njegovimi sodobniki. Pogovor je ob skodelici kave potekal v sodobni govorici najstnikov ter se večkrat oprl na vsakdanje življenje najstnikov. Po duhoviti uvodni uri so se učenke in učenci razporedili po različnih tematskih delavnica, ki jih je povezovala rdeča nit – Cankar.

V šestem razredu so se ukvarjali s Cankarjevo črtico Pehar suhih hrušk, izdelovali so plakate in risali stripe, črtica pa je bila tudi navdih za pripravo slastnih kroglic iz suhega sadja. V sedmem razredu so na likovni delavnici, ki je prav tako temeljila na črtici Pehar suhih hrušk, slikali tihožitje. Druga skupina je okrog šole na orientacijski delavnici iskala skriti Cankarjev zaklad. Preko zabavne družabne igre Klanec so se učenke in učenci še podrobneje seznanili s Cankarjem in  njegovim delom ter se ob tem pošteno nasmejali. V osmem razredu so na tehnični delavnici izdelovali lesene posode za sadje ter lesene peresnice, kot so jih uporabljali v Cankarjevem času. Osmi razredi so imeli tudi angleško-slovensko delavnico prevajanja Cankarjeve črtice Skodelica kave. Nekateri so črtico pretvorili v čisto prave stripe. V devetem razredu je skupina učenk in učencev organizirala navidezno ekskurzijo na Vrhniko – Cankarjev rojstni kraj. Seznanili so se s potekom organizacije tovrstne ekskurzije ter turistično ponudbo Vrhnike. Druga skupina se je učila, kako narediti odlično powerpoint predstavitev. Vsebina njihovih predstavitev je bila seveda tesno povezana s Cankarjem in njegovim časom. Tretja skupina učenk in učencev je na izkustven način preko dramske igre spoznavala znano Cankarjevo dramo Hlapci. Vse delavnice so bile zasnovane tako, da se je vsak učenec oziroma učenka prvi dve uri udeležila ene delavnice in nato dve uri druge delavnice, predvidene za njen/njegov razred.

Pestro dogajanje na šoli je dokumentirala ekipa šolskih novinarjev na terenu. Dva učenca sta dogajanje ujela v fotografski objektiv, nekaj učenk in učencev pa je posnelo video, v katerega so vključili sodelujoče na posameznih delavnicah. Posnet material so obdelali in uredili, tako da je nastal čisto pravi vlog, ki si ga lahko ogledate na spletni strani šole.

Skupina učencev osmih razredov, ki obiskuje knjižničarski krožek, je pod mentorstvom knjižničarke v knjižnici postavila razstavo Cankarjevih del, ki jih imamo v šolski knjižnici.

V avli šole so učenke in učenci devetih razredov postavili razstavo končnih izdelkov posameznih delavnic, na kateri so na ogled lesene peresnice, lesene posodice za sadje, slike tihožitij, preberete pa lahko tudi angleški prevod Skodelice kave, strip Skodelica kave ter se naučite česa novega iz plakata o Ivanu Cankarju.

V soboto, 1. 12. 2018, je nekaj devetošolcev obiskalo radio Univox in gostovalo v otroški oddaji Brlogec, kjer so poročali o vtisov in izkušenj polnem projektnem dnevu.

V sklopu Cankarjevega leta si bomo ta teden v ljubljanskem Cankarjevem domu ogledali tudi gledališko predstavo iCankar in tako v slogu sklenili leto, posvečeno velikemu umetniku.

Foto galerijo dogajanja, vlog in powerpoint predstavitve si lahko ogledate na spletni strani šole.

Cankar je bil že za časa svojega življenja izredno popularen in cenjen, z dogodki kot je bil naš projektni dan pa njegova zvezda še vedno žari in bo preko njegove vedno aktualne literature gorela večno.

Vlog

Powerpoint predstavitve:

Čas Ivana Cankarja
Čas Ivana Cankarja
Ivan Cankar
Moderna
Slovenska moderna

Fotografije

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)