ReOvitki – ovitki za zvezke iz recikliranega papirja

Na prvi Oblikovalski izziv programa Ekošola za mlade: oblikujmo trajnostno, oblikujmo krožno so se odzvali osnovnošolci, srednješolci in študentje, ki so zasnovali kar 50 različnih predlogov in izboljšav za bolj trajnostne in krožne izdelke v našem vsakdanu. Devet predlogov je bilo prepoznanih kot najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih in zelo smo ponosni, da je med njimi tudi naša rešitev, ki so jo razvijali osmošolci Manca Gorše, Jan Mihelič, Markus Starc, Miha Gornik Zemljak in Lia Grišin pod mentorstvom učiteljice Petre Debelak.

Oblikovanje izdelkov, ki jim podaljšujemo življenjsko dobo oziroma življenjsko dobo njihovih materialov, je eden glavnih izzivov v prehoda v nizkoogljično in zeleno družbo. Oblikovati trajnostno in krožno sta glavna izziva prehoda v zeleno družbo.

Rešitev OŠ Ob Rinži je ovitek za zvezke iz recikliranega papirja, ki ima FSC certifikat. ReOvitek ne potrebuje etikete, saj so na njem že natisnjene črte. Pomembno nadgradnjo ReOvitka je prispevala uni. dipl. oblik. Alenka Šubic, ki je ovitek oblikovala tako, da lahko z njim ovijemo zvezek brez lepljenja. Naši ovitki, ki smo jih poimenovali ReOvitki, imajo tudi okoljsko sporočilo »Ovij zvezek, ne želve!«.

»Veseli smo, da je bila naša rešitev na Oblikovalskem izzivu prepoznana kot trajnostna. Izziva smo se lotili, ker se zavedamo, kako pomembno je, da z izdelki čim manj obremenjujemo okolje. Pri šolskem novinarstvu smo napisali že veliko prispevkov na okoljsko problematiko, tovrstni projekt pa nas je spodbudil še k temu, da smo prešli še k oblikovanju izdelka, ki sledi smernicam krožnega gospodarstva,« so povedali učenci, ki so sodelovali v Oblikovalskem izzivu.

Prvi oblikovalski izziv so v programu Ekošola organizirali v sklopu projekta E-SPACE: Ekošola spodbuja krožno gospodarstvo. Devet najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih predlogov bo nagrajenih, nagrade prispevajo: podjetje Valtex & Co. (izdelki Lucart Natural), podjetje Recosi (obnovljena računalniška oprema, spletne kamere), Zavod Knof (laboratorij za krožno gospodarstvo) in portal Zelena Slovenija.  

#ESPACE / #ekosola / #circulareconomy /#ecoschools / #esd / #circulardesign

(Skupno 566 obiskov, današnjih obiskov 1)